بهترین راه مدیریت خشم چیست؟
ما در دنیای امروز طوری به استرس عادت کردهایم که گویی از وجود آن بیخبریم. استرس از عوامل زمینهساز خشمگین شدن آنی است. خشم، احتمالا واقعیترین احساس انسان است و چگونگی کنترل آن برای همه ما ضروری است. کارمندان باید یاد بگیرند با فشار کاری و مدیران پرتوقع کنار بیایند. مدیران هم باید یاد بگیرند حس خصومتشان را با کارکنان نالایق، کنترل کنند. به طور کلی، انسانها باید بیاموزند که دق دلیهایشان را سر هم خالی نکنند. در این مقاله شما را با انواع خشم و بهترین راه مدیریت آن آشنا میکنیم.
بر خلاف اضطراب و افسردگی، علم پزشکی تا کنون هیچ دارویی برای درمان خشم کشف نکرده است. میان تمام احساسات منفی، خشم ویرانگرترین آنها است، چون میتواند منجر به رفتارهای فیزیکی خشونتآمیز شود. وقتی کسی را به شرکت در کلاس مدیریت خشم دعوت میکنند، نتیجهی کار اغلب ناامیدکننده میشود. گاهی اوقات، بیرون کردن اژدهای خشم از غارش، فقط بر آتش خشم میافزاید. برای مقابله با خشم، باید راههای بهتری وجود داشته باشد.
بهترین راه مدیریت خشم چیست؟
نخستین گام در بررسی خشم، این است که ببینید خشم شما تا کجا پیش رفته است. خشم درجاتی دارد و حتی کاربردهای عملی هم برای آن وجود دارد، بنابراین نمیتوانیم برای تمام درجات خشم، یک نسخه بپیچیم. مقیاس زیر به شما یک دید تقریبی میدهد تا بتوانید انواع خشمهای قابل کنترل و غیر قابل کنترل را بشناسید.
نشانههای خشم قابل کنترل
- دائم شکایت میکنید و عیبجو هستید.
- از خشم برای ترساندن بقیه استفاده میکنید تا کار خودتان راه بیفتد.
- از خودتان و کمبودهایتان خشمگین هستید.
- خشم خود را با تمام بدیهای موجود در عالم مقایسه میکنید و آنگاه توجیهی برای آن پیدا میکنید.
- از خشم استفاده میکنید تا در موقعیتهای رقابتی، خودتان را بالا بکشید. خشم در اینجا محرک شما است.
نشانههای خشم غیرقابل کنترل
- خشم شما توهینآمیز است و به اطرافیان شما آسیب میرساند.
- مرتبا حین رانندگی از این و آن خشمگین میشوید و دعوا به راه میاندازید.
- خشم بر شما غلبه میکند و جای منطق را میگیرد.
- عادت دارید از خط قرمز عبور کنید و مرتکب خشونت فیزیکی هم بشوید.
- از درون احساس خشم میکنید و نمیدانید چه باید بکنید.
خشم غیرقابل کنترل نوعی از خشم است که جامعه را بر هم میزند و نشاندهندهی درجهای از اختلال روانی است که از حوزهی خوددرمانی و حتی کمک خیرخواهانهی خانواده و دوستان هم خارج است. در این وضعیت تنها مداخلهی حرفهای لازم است و دست به دعا برداشتن برای اینکه شخص بهبود یابد. تنها نکتهی امیدوار کنندهای که وجود دارد این است که بعضی افرادی که دچار خشم عمیق بودهاند توانستهاند از جنبهی خشونتآمیز خشمشان فاصله بگیرند. در هر صورت، شما باید روی خشم قابل کنترل تمرکز کنید که با تلاش خودتان، راه رهایی از آن وجود دارد.
گام نخست این است که بخواهید از شرّ خشم خلاص شوید. این کار برای بسیاری از افراد، به ویژه آقایان، راحت نیست. در بسیاری از خردهفرهنگها، خشمگین بودن مایهی افتخار و نشانهای از مردانگی، سرسختی و حس رقابت و جنگجویی است. با وجود این، تمام این انگیزهها، شکلی از شرطیسازی بیرونی هستند. شما زمانی برای ترک خشم انگیزه پیدا میکنید که از خواب بیدار شوید و ببینید خشم شما چگونه به خودتان و اطرافیانتان آسیب میرساند. فقط کافی است برچسب آدم خشمگین روی شما باشد تا فرصتهای رشد و تعامل مثبت با دیگران از شما گرفته شود، حتی اگر شما را فقط عیبجو و شاکی بدانند. خشمگین بودن همیشه بهایی دارد، پس خوب به اطراف خود نگاه کنید و ببینید چه بهایی برای آن میدهید. بهترین راهِ ارزیابی مسئله این است که از همکاران، دوستان و خانواده بخواهید نظر واقعیشان را دربارهی شما بگویند.
گام دوم این است که از نشان دادن خشم خود دست بردارید. فرد خشمگین آمادهی سرزنش و انتقاد از دیگران است و از آنجا که همیشه چیزی برای انتقاد کردن وجود دارد، چرخ خشم او میچرخد و اینگونه است که قدرت و کنترل خود را به خشم واگذار میکند. اگر مسئولیت خشم را به عنوان یک مسئلهی شخصی بر عهده بگیرید، صرفنظر از هر چیز و هر کسی که دور و برتان است، آن قدرت و کنترل از دست رفته را دوباره به دست خواهید آورد و این میتواند انگیزهی خوبی برای تغییر باشد.
گام سوم این است که با دقت بهانههای خشمگین بودن خود را بررسی کنید و مسئولیت خشم خود را بپذیرید. برای اغلب افراد، دو بهانهی اصلی خشمگین شدن عبارتند از:
۱. «لیاقشون همین بود!»
۲. «من همینم دیگه! یه آدم عصبانی!»
در بهانهی اول (لیاقت آنها همین بود!)، «آنها» همهی افرادی هستند که شما برای سرکوب کردنشان، به خود حق میدهید. این بهانه بر این اساس است که شما احساس میکنید مهمتر از دیگران هستید، چون به خودتان اجازه میدهید از آنها به خاطر اشتباهاتشان، انتقاد کنید و از دستشان عصبانی شوید. راه فرار از این بهانه این است که تشخیص بدهید شما تنها مسئول زندگی خودتان هستید و نه زندگی دیگران. بهانهی دوم، انکار همهجانبه است. فرد با توسل به این بهانه، درهای تغییر را به روی خود میبندد و ناامید است. راه فرار از این بهانه این است که بگویید: «من خیلی وقته که یه آدم عصبانیام. اگه بخوام قدرت دارم یه آدم دیگه بشم.»
گام چهارم در چرخهی خشم این است که زود به داد خود برسید و خشم خود را در نطفه خفه کنید. به جای این که اجازه دهید خشم کنترل شما را در دست بگیرد و بگذارید کار از کار بگذرد و آن زمان احساس پشیمانی کنید، تاکتیک بهتر این است که فورا محلی را که سبب بیدار شدن اژدهای خشم شما شده است، ترک کنید و جایی بروید که تنها باشید و اژدهای درونتان را آرام کنید. پس از این که آرام شدید، لحظهای به حس خوب مهار خشم و آرام شدن فکر کنید و این عادت را به عنوان یک حالت لذتبخش، در خودتان تقویت کنید. این عادت کمک میکند توهّم این که خشمگین بودن، حس خوبی دارد (یک بهانهی رایج دیگر) را خنثی کنید.
اگر قادر به ترک موقعیت نیستید، احساساتتان را سرکوب نکنید، چون این کار باعث میشود از درون، فشار بیشتری را احساس کنید. به خودتان بگویید: «به محض این که فرصت شد، خشمم را خالی میکنم!» به تاخیر انداختن ابراز خشم واقعا جواب میدهد، چون بخش خشمگین وجود شما اطمینان پیدا میکند که سرکوب یا نادیده گرفته نخواهد شد.
به کمک گامهایی که گفته شد، هر فردی که انگیزهی تغییر داشته باشد، میتواند خشم خود را کنترل کند. به عهده گرفتن مدیریتِ فردیِ خشم، نشان از این دارد که شما مایل به بازیافتن حس قدرت، کنترل و عزت نفس هستید. اینها پاداشهای باارزشی هستند که هیچ خشم خودبینانهای نمیتواند جای آن را بگیرد.
تکنیک شرطی سازی برای مدیریت خشم چیست؟ چگونه میتوان خشم خود را در لحظه مدیریت کرد؟ آیا مدیریت خشم از والدین به کودکان منتقل میشود؟ آیا کنترل و مدیریت خشم یک مهارت است؟ وقتی عصبانی میشوید اولین رفتاری که بروز میدهید چیست؟ پاسخ همه این سئوالات را در این مقاله خواهید یافت.
علت بروز خشم چیست؟
اگر از من بپرسید که تنهاترین و مهمترین کلید طول عمر چیست، من به شما خواهم گفت: اجتناب از نگرانی، تنش و فشار روانی است و اگر این سئوال را از من نپرسید بازهم به شما همین را خواهم گفت. سالهاست با مطالعه و تحقیق در مورد نحوه مدیریت و کنترل خشم و استفاده از تکنیک های ان ال پی دریافته ایم که بروز خشم یک واکنش دفاعی و پاسخ بدن به شرایط بحرانی است. وقتی مردم تلاش میکنند تا با فشار بر آنچه ذهن را از نگرانی انباشته و بدن را پر از فشار روانی کرده است غلبه کنند، عملکرد و روابط و لذت های آنان منجر به رنج و عذاب میشود. این درست شبیه به دویدن در یک مسابقه دو است که زرهی سنگین به تن کرده اید بنابراین برای بهتر و سریع تر دویدن باید زره را از تن خود دربیاورید. با این همه بسیاری از مردم که مدت طولانی تحت فشار روانی بوده اند، به آن خو گرفته اند و سبک زندگی آنها از حالت تعادل خارج شده است.
پیام عصبانیت و خشم برای ما چیست؟
در ان ال پی به بررسی پیام های ناخودآگاه میپردازیم زیرا باور داریم هر یک از رنج ها پیامی برای ما دارند. بطور مثال اگر فردی ترس از ارتفاع دارد، با بررسی این ترس میتوان به نیت سازنده ناخودآگاه پی برد. در واقع یک دلیل ترس از ارتفاع میتواند حفظ جان ما باشد و فرد با دانستن این قابلیت از ذهن، همانند گذشته از ترسهای خود شرمسار نخواهد بود. اگر بدانید که ضمیر ناخودآگاه و ذهن ما تلاش دارند که با چنین دردهایی چه پیام های مفیدی را به ما بدهند، از دردها و رنج ها استقبال خواهید کرد.
حال اگر بخواهیم با این رویکرد موارد دیگر را بررسی نماییم، دلایل ناخوشی ها و اضطرابها نیز به همین ترتیب است و بدن از طریق این موارد می خواهد پیامی را به ما منتقل کند اما ما با داروهای شیمیایی و مسکن ها قصد خاموش کردن این پیامها را داریم. بطو مثال اگر فردی دندان درد دارد، میتواند از این درد استقبال کند زیرا بدن به او پیام میدهد که دندانهای او نیاز به توجه دارند.
بنابراین اگر فردی به سرعت عصبانی میشود و نمیتواند احساسات خود را کنترل کند، باید به عمق ناخودآگاه خود رجوع کند و دلیل آنرا جویا شود. بطور مثال یک دلیل آن میتواند دیده شدن احساسات از سوی دیگران باشد. دلیل دوم میتواند تخلیه احساسات بد باشد و… بنابراین میبینید که با چنین رویکردی، عصبانیت نیز دارای پیام های مفید برای ما است.
نشانه های فرد خشمگین
1- اگر چهره شما دائما بر افروخته است و از خود و دیگران طلبکار هستید
2- اگر از خشم خود برای کنترل و امتیاز گرفتن از دیگران استفاده می کنید
3- اگر دائما در حال عیب جوبی از خود و دیگران هستید و همیشه انتقاد می کنید
4- اگر از زندگی خود رضایت ندارید و بجای رقابت به حذف دیگران می پردازید
5- اگر در مواقعی که لازم است با منطق شرایط را مدیریت کنید، به سرعت سراغ خشم و توهین میروید
اگر چنین مواردی در زندگی و ارتباطات شما دائما در حال تکرار شدن است، وقت آن رسیده که کمی بازنگری کنید و رفتار خود را اصلاح کنید. ما یک تکنیک فوق العاده از روش ان ال پی را ارائه خواهیم کرد تا در چنین مواقعی عملکرد مناسبتری داشته باشید.
زمان بخرید
یکی از تکنیک های مفیدی که در بسیاری از مکاتب و ادیان به آن اشاره شده است، تامل کردن و تغییر مکان در زمان عصبانیت است. بنابراین اگر قصد دارید خشم خود را مدیریت کنید، قبل از بروز خشم به آن مسلط شوید و چند تنفس عمیق داشته باشید، این عمل باعث میشود بدن از حالت انقباض خارج شود و حالت تدافعی شما به سرعت تغییر کند. یکی دیگر از مواردی که در زمان عصبانیت به شما کمک میکند، تغییر حالت بدن و تغییر مکان ایستادن شماست. هنگامی که شما عصبانی هستید و در مقابل مخاطب دیگری قرار میگیرید، بصورت غریزی واکنش دفاعی او را بر می انگیزید. از اینرو توصیه میشود مکان خود را تغییر دهید و با فرد مقابل زایه 45 درجه بسازید تا او شما را در کنار خود ببیند و نه در مقابل خود.
تکنیک شرطی سازی با روش NLP
اگر با روش NLP آشنایی ندارید ابتدا توصیه می کنم این مقاله را بخوانید: ان ال پی چیست؟ سپس می پردازیم به تکنیک شرطی سازی و کنترل خشم. در تکنیک کنترل ذهن با ان ال پی گفتیم همه انسانها نسبت به گذشته خود و اتفاقاتی که در آن رخ داده، اطلاعاتی در ذهن دارند که در مواقع خاص نمایان میشوند. شاید برای شما هم بارها اتفاق افتاده باشد که با شنیدن صدای گریه کودک یا ترمز شدید ماشین و یا گریه کسی ناگهان بیاد یک اتفاق تلخ افتاده و عکس العملی ناخودآگاه از خود نشان دهید. این واکنش را شرطی شدن فرد نسبت به آن اتفاق می نامیم.
در این تکنیک قصد داریم یک کلید احساسات خوشایند برای شما ایجاد کنیم تا بتوانید در لحظه ای که عصبانی هستید، حال خود را تغییر دهید. حال بیایید تکنیک شرطی سازی برای مدیریت خشم را باهم اجرا کنیم.
مرحله اول: زمانی را بیاد بیاورید که یک خاطره لذت بخش و یا یک اتفاق عالی در زندگی شما رخ داده که با بیاد آوردن آن خیلی خوشحال و پر انرژی میشوید. این اتفاق می تواند خاطره تولد فرزند، ازدواج یا مسافرت با خانواده باشد.
2- تا جایی که میتوانید این خاطره را بازسازی کنید و تصاویر و صداها را دوباره مرور کنید گویی هم اکنون رخ داده است.
3- این احساس را تقویت کنید و به اوج برسانید.
4- با شدت گرفتن این حس خوب یکی از اعضای بدن را به مدت چند ثانیه فشار دهید تا بدین صورت شرطی سازی روی این عضو از بدن شما صورت گیرد. این کار را می توانید با مشت کردن دست و یا همانند شکل زیر با فشردن انگشت اشاره و شصت به یکدیگر انجام دهید.
5- با کاهش یافتن شدت خاطره خوب فشار را از روی دست خود بردارید و این کار را بین 7 تا 10 بار انجام دهید. در اینصورت بدن شما نشانه گذاری شده و با هر بار فشردن دست خود به آن خاطره لذت بخش رجوع میکند.
هدف از انجام چنین تمرینی، ساختن کلید تغییر احساسات برای شما است. در روزهای آینده هربار که این عضو از بدن خود را فشار دهید، بطور ناخودآگاه بیاد خاطره خوشایند خواهید افتاد. حال این تمرین را قبل از عصبانیت انجام دهید تا کلید تغییر احساس در شما نصب شد. در هنگام بروز عصبانیت کافیست یکبار دست خود را بفشارید تا ببینید چگونه از حالت بد به خوب تغییر خواهید کرد. تکنیک شرطی سازی برای مدیریت خشم با روش NLP یکی از قدرتمندترین تکنیک های شناخته شده در دنیاست و افراد زیادی در دوره های آموزشی و درمانی از آن استفاده می کنند.
اگر مطلب "بهترین راه مدیریت خشم چیست؟" برای شما مفید بوده است با کلیک بر روی آگهی های زیر از ما حمایت کنید و در صورت تمایل برای درج آگهی در صفحه مربوط به: بهترین راه مدیریت خشم چیست؟ در وب سایت محشر، با شماره 09123833830 تماس بگیرید و یا واتس آپ پیام بدید
مطلب بهترین راه مدیریت خشم چیست؟ را برای دوستان خود ارسال کنید
ارسال بهترین راه مدیریت خشم چیست؟ در فیسبوکارسال بهترین راه مدیریت خشم چیست؟ در تویتر
ارسال بهترین راه مدیریت خشم چیست؟ در واتس آپ
ارسال بهترین راه مدیریت خشم چیست؟ در تلگرام
خبرخوان بهترین راه مدیریت خشم چیست؟