آفت دهان و 18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان


آفت دهان و 18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان

آیا می‌دانید علت آفت دهان چیست و چه راه‌هایی برای درمان آفت دهان وجود دارد؟ چه خوش‌مان بیاید چه نه، آفت دهانی عارضه‌ای است که هر فردی در هر سنی ممکن است به آن دچار شود و بسیار آزاردهنده خواهد بود. اگرمی‌خواهید با روش‌های درمان افت دهان آشنا شوید تا پایان این مطلب همراه ما بمانید.

آفت دهان زخم‌های کوچکی در داخل دهان است. این زخم‌ها می‌تواند در هر سنی ایجاد شود و در میان زنان و مردان رخ می‌دهد اما در میان زنان و افرادی که بین ۱۰ الی ۴۰ سالگی هستند بیشتر شایع است.

این زخم‌ها بسیار دردناک‌اند اما خوش خیم‌اند و مسری نیستند.

انواع آفت دهان:

آفت دهان مشکلی است که ممکن است منشأ ارثی داشته باشد یا توسط یک عامل محیطی مشترک مثل یک نوع ماده‌ی غذایی خاص و آلرژی‌زا بروز کند.

شاید خیلی از ما این موضوع را ندانیم، اما متأسفانه زنان در طول عمرشان بیشتر از مردان دچار آفت دهان می‌شوند. در ادامه با علت آفت دهان، انواع آن و برخی روش‌های ساده درمان آفت زبان و دهان آشنا شوید.

آفت دهان سه نوع است: مینور، ماژور و هرپتی فرم. آفت دهانی مینور شایع‌ترین نوع آفت دهانی است که در میان افراد دیده می‌شود و حدود ۱۲۲ میلی متر قطر دارد و بیضی شکل است.

درد حاصل از این نوع آفت دهان در عرض چند روز از بین می‌رود و زخم نیز بدون اینکه باقی بماند ناپدید می‌شود. این نوع آفت دهان نیازی به درمان ندارد.

آفت دهان ماژور قطری بزرگتر از ۱۲ میلی متر دارد و لبه‌های آن نامنظم است. این زخم‌ها می‌تواند بیش از ۶ هفته طول بکشد و ممکن است زخم در دهان باقی بماند.

آفت دهانی از نوع هرپتی فرم معمولا در افراد بزرگسال ایجاد می‌شود.

این نوع آفت از خوشه‌های ۱۰ الی ۱۰۰ تایی از زخم تشکیل شده است. زخم بزرگتر از ۳۳ میلی متر نخواهد بود و لبه‌های نامنظمی دارد. این زخم‌ها در عرض یک یا دو هفته درمان می‌شوند.

به همراه انواع آفت‌های دهانی که به آن اشاره کردیم امکان بروز تب، تورم غدد لنفاوی یا بروز نشانه‌های دیگر وجود دارد. آفت دهان با زخم سرد اشتباه گرفته می‌شود اما این دو شرایط کاملا با هم متفاوت اند.

آفت دهان معمولا در داخل دهان تشکیل می‌شود. این در حالیست که زخم سرد به طور کلی بر روی لب‌ها، چانه یا ناحیه سوراخ بینی تشکیل می‌شود.

به خاطر داشته باشید که زخم‌های سرد مسری هستند و توسط ویروسی به نام هرپس سیمپلکس ایجاد می‌شوند.

علل ایجاد آفت دهان:

دلیل واحدی برای آفت دهان وجود ندارد. عوامل بسیاری در ایجاد این شرایط دخیل هستند.

  • آسیب کوچک به داخل دهان،
  • گاز گرفتن ناگهانی زبان،
  • خوردن غذاهای تند یا اسیدی
  • مسواک زدن تند و سخت دندان‌ها

می‌تواند باعث بروز این زخم‌ها در دهان شود.

همچنین بروز زخم در برخی از موارد با استرس نیز مرتبط است. این شرایط بیشتر در طول دوره‌های پر استرس زندگی دیده می‌شود.

همچنین در طول دوره‌های قاعدگی نیز ممکن است آفت دهان ایجاد شود. خمیر دندان و دهانشویه‌های حاوی سدیم لوریل سولفات نیز یکی از دلایل احتمالی برای آفت دهانی است.

باکتری هلیکوباکترپیلوری (که موجب زخم معده می‌شود)، ابتلا به بیماری سلیاک و التهاب در روده می‌تواند دلیل دیگری برای بروز آفت در دهان می‌باشد.

درمان و داروهای مفید برای آفت دهان:

بیشتر آفت‌های دهان در عرض چند روز و به صورت خود به خود درمان می‌شوند اما داروهایی نیز وجود دارد که دارای مواد تشکیل دهنده‌ای همچون کاربامید پراکساید، منتول، اکالیپتوس و بنزوکائین هستند و می‌توانند به تسکین درد کمک کنند.

دهانشویه‌های حاوی دگزامتازون ممکن است برای آفت‌های دهانی حاد تجویز شود. داروهای موضعی حاوی بنزوکائین، amlexanox (آملکسانوکس) و fluocinonide نیز تجویز می‌شود.

Debacterol نیز داروی موضعی دیگری است که باعث بهبود زخم می‌شود و از طول دوره درمان می‌کاهد.

برای درمان آفت دهان داروهای خانگی نیز وجود دارد. استفاده از آب نمک می‌تواند به کاهش درد کمک کند. استفاده از آب و هیدروژن پراکسید بر روی زخم می‌تواند مفید باشد.

استفاده از مایع بندریل و شیر منیزی می‌تواند مفید باشد. این دو ماده را به مقادیر مساوی ترکیب کنید و در دهان خود بگردانید و سپس بیرون بریزید. از آنجایی که بیشتر متخصصان بر این باورند که آفت دهان با رژیم غذایی مرتبط است که در آن اسید فولیک، روی، ویتامین B۱۲ و آهن کمتر از حد معمول است، می‌توانید از مکمل‌های تغذیه‌ای نیز استفاده کنید.

پیشگیری از آفت دهان:

پیشگیری کامل از آفت دهان ممکن نیست اما می‌توان با خوردن غذاهای سالم، کمتر کردن غذاهای سرخ شده، اسیدی و تند از بروز آن کاست. همچنین رعایت بهداشت دهان و دهان و اجتناب از حرف زدن با دهان پر می‌تواند مفید باشد.

برای درمان آفت دهان چه بخوریم

حواستان باشد که غذاهای سفت و خشک (مثل نان تست یا ته‌دیگ‌های سفت) که ممکن است دهان‌تان را زخم کند یا زخم‌های موجود را تحریک کند.

18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان

غذاهای تند و تحریک‌کننده و موادغذایی اسیدی (مثل آب‌پرتقال) که التهاب را بیشتر می‌کند، نخورید. مصرف هرکدام از این نوع موادغذایی می‌تواند باعث شود آفت دهانی شما دردناک باشد.

۱. ماست

مصرف ماست پروبیوتیک باکیفیت، برای آفت دهان بسیار مفید است. پروبیوتیک مانند یک صافی عمل می‌کند و فقط به باکتری‌های مناسب اجازه‌ی حضور در دهان می‌دهد. این کار باعث آرام‌ترشدن زخم و بهبود آفت دهان می‌شود. ازطرفی، نرمی و خنکی ماست به کمترشدن درد ناشی از آفت کمک می‌کند.

۲. مکمل‌های ویتامین B

براساس مطالعات انجام‌شده، مصرف مکمل زیرزبانی ویتامین B۱۲، حتی در افرادی که با کمبود این ویتامین مواجه نیستند، مانع از بازگشت مجدد آفت دهانی می‌شود. مقدار ۱۰۰۰میکروگرم (۱میلی‌گرم) ویتامین B۱۲ که دو بار در روز به‌مدت ۶ماه مصرف شود، مفید بوده است.

از طرفی، مصرف مکمل‌های گروه ویتامین B؛ ۳۰۰میلی‌گرم ویتامین B۱.۲۰میلی‌گرم ویتامین B۲.۱۵۰میلی‌گرم ویتامین B۶ نیز به‌خصوص در افرادی که با کمبود ویتامین (B۱) مواجه هستند، می‌تواند کمک‌کننده باشد؛ زیرا کمبود این ویتامین با خطر افزایش ابتلا به آفت دهان مرتبط است.

۳. مکمل‌های آهن

درصورت تشخیص کمبود آهن در رژیم‌غذایی فرد، مصرف این مکمل‌ها با نظر پزشک، می‌تواند کمک‌کننده باشد.

۴. مکمل زینک (روی)

کمبود روی می‌تواند با آفت دهان مرتبط باشد. بنابراین مصرف مکمل روی می‌تواند مشکل را حل کند. اما باید یادتان باشد؛ مصرف طولانی‌مدت قرص زینک باید حتما تحت نظر پزشک باشد.

آزمایشات اولیه‌ی انجام شده در این زمینه نشان می‌دهد: مصرف روزانه‌ی مکمل‌های حاوی ۱۵۰ میلی‌گرم روی، تعداد دفعات آفت‌زدن را از ۵۰ درصد به ۱۰۰ درصد کاهش می‌دهد.

افراد مورد آزمایش قرار گرفته که دارای کمبود روی بودند، با انجام این تست پیشرفت قابل توجهی در بهبود آفت دهان تجربه کردند.

مصرف یک مکمل روی خوب و با کیفیت یک یا دو بار در روز یکی از آسان‌ترین راه‌های کمک به بهبود آفت دهان محسوب می‌شود.

۵. ویتامین‌ها و مکمل‌های دیگر

دانشمندان معتقدند که به‌عنوان مثال «لسیین» که یک اسیدآمینه است، برای درمان آفت دهان مورد نیاز است. یعنی اگر روزانه ۳ بار و هر بار ۵۰۰ میلی‌گرم «لسیین» مصرف کنید، دردتان بهبود می‌یابد و صد البته مصرف این ماده باید با تجویز پزشک باشد.

ازسویی دیگر، ویتامین C هم یکی از آن مکمل‌هایی است که ممکن است در ترمیم غشاء مخاطی دهان مؤثر باشد. چون مصرف مواد خوراکی و مخصوصا میوه‌های حاوی این ویتامین، در بسیاری افراد آفت دهان را بهبود می‌دهد، بهتر است از مکمل این ویتامین استفاده کرد.

پس با مشاوره‌ی پزشک، ۳بار در روز ۱۰۰۰میلی‌گرم مکمل ویتامین C مصرف کنید.

۶. موادغذایی فاقد گلوتن

اگر واقعا با گلوتن مشکل داشته باشید مصرف مواد غذایی فاقد گلوتن می‌تواند سیستم دفاعی بدن‌تان در برابر بروز آفت دهان را تقویت کند.
همان‌طور که پیش‌تر گفتیم یکی از دلایل آفت دهان حساسیت به گلوتن است. بهتر از پزشک‌تان بخواهید برای شما تست بیماری سلیاک تجویز کند تا منشأ واقعی مشکل شما مشخص شود.

۶. آنتی‌اسیدها

استفاده از قرص‌هایی جویدنی مثل «پپتوبیسمول» (بیسموت ساب سیترات Pepto-Bismol)، «تامس» (Tums) و «رولایدز» (Rolaids) می‌تواند کمک‌کننده باشد.

درد و سوزش آفت دهان ناشی از اسیدها و آنزیم‌های گوارشی است که روی بافت دهان تأثیر می‌گذارد، پس استفاده از این قرص‌های آنتی اسیدی مؤثر است، البته باید توجه داشته باشید که میزان مصرف این داروها باید تحت نظر پزشک باشد.
این قرص‌ها زمانی که مستقیما روی آفت قرار می‌گیرد هم مؤثرند. بگذارید تکه‌های قرص تازمانی‌که کاملا حل شود، روی آفت بماند.

سعی کنید خمیردندان‌ها و دهانشویه‌های حاوی «سدیم لاریل سولفات» را به‌طور کامل کنار بگذارید. این نوع مواد به ایجاد و تکرار آفت دهان کمک می‌کند. در همین زمینه مطالعه‌ای در کشور نروژ انجام شده که نشان می‌دهد: «سدیم لاریل سولفات» اثراتی برلایه‌های اساسی غشاء داخلی دهان دارد که موجب شیوع مجدد آفت دهان در فرد مبتلا می‌شود.

درمان خانگی آفت دهان

خیلی از موادی که در خانه در دسترستان است، می‌تواند برای درمان افت دهان استفاده شود. این مواد با استفاده موضعی یا به شکل دهانشویه به درمان آفت کمک می‌کنند.

۸. شیرین‌بیان

مطالعات نشان می‌دهد افرادی که دچار آفت دهان بوده و روزی ۴بار از دهانشویه‌ی شیرین‌بیان استفاده کرده‌اند، درد کمتری را تجربه می‌کنند.

تقریبا بین ۵۰ تا ۷۵ درصد این افراد همان روز اول علائم بهبودی را مشاهده کرده‌اند و طی سه روز بعد تقریبا بهیود کامل یافته‌اند. برای تهیه‌ی این دهانشویه، نصف قاشق چای‌خوری عصاره‌ی شیرین‌بیان را با ۱/۴ فنجان آب گرم مخلوط کرده و ۴ مرتبه در روز دهان‌تان را با این دهانشویه بشویید.

خوردن یک تا دو عدد قرص شیرین‌بیان ۲۰۰ میلی‌گرمی در روز، به کاهش درد کمک می‌کند. از چای کیسه‌ای شیرین‌بیان که در بازار موجود است، استفاده کنید. یک چای کیسه‌ای شیرین‌بیان را ۱۰ دقیقه روی آفت دهان قرار دهید، حتما نتیجه‌ی مثبتی خواهید گرفت.

۹. یخ

وقتی دچار آفت دهان می‌شوید، مکیدن مکعب‌های کوچک یخ باعث تسکین و کاهش سوزش و التهاب زخم می‌شود.

سردی یخ، جریان خون‌رسانی به آفت دهان را کاهش می‌دهد؛ در نتیجه درد و تورم آفت هم کمتر می‌شود.

۱۰. سرکه سیب

سرکه سیب و آب گرم را با هم مخلوط کنید و از آن به‌عنوان یک دهانشویه‌ی روزانه برای ناپدیدشدن آفت دهان بهره‌مند شوید. سرکه‌ی سیب حاوی اسید استیک است که می‌تواند باکتری‌های خطرناک و بد را از بین ببرد و درعین‌حال رشد باکتری‌های مفید و خوب را افزایش دهد.

این دهانشویه‌ی کاملا دردسترس، به‌عنوان یک آنتی‌بیوتیک طبیعی می‌تواند برای آفت دهان بسیار پرکاربرد باشد.

۱۱. آب اکسیژنه

نگران نباشید هر چند نام آب اکسیژنه و به‌کاربردن آن در محیط دهان ممکن است، شما را بترساند، اما اگر آب‌اکسیژنه و آب را با هم مخلوط کنید و با یک گوش‌پاک‌کن این محلول را روی آفت دهان بمالید، بسیار مفید است.

طریقه مصرف آب اکسیژنه برای درمان آفت دهان

اگر ۱/۴فنجان آب‌اکسیژنه، ۱/۴فنجان آب، ۱قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین و نمک را با هم مخلوط کنید، محلولی که به‌دست می‌آید یک دهانشویه‌ی قوی‌تر برای بهبود آفت دهان خواهد بود. دقت کنید که تا یک ساعت بعد از استفاده از این محلول برای آنکه جواب بهتری بگیرید و همچنین مشکلی هم نداشته باشید، چیزی نخورید و ننوشید.

۱۲. چای

یکی از بهترین گیاهانی که می‌توانید برای تسکین درد آفت دهان از آن استفاده کنید،  چای سیاه است. پس اگر دچار آفت دهان شدید، چای کیسه‌ای را مستقیم روی آفت دهان قرار دهید تا دردتان آرام شود. می‌توانید چای سردشده را نیز به‌عنوان دهانشویه غرغره کنید. «تانن» موجود در چای تأثیر مثبتی برای التیام آفت دهان دارد.

۱۳. جوش‌شیرین

از آنجا که جوش شیرین ماده‌ای قلیایی است، اسیدهایی را که باعث ایجاد درد و سوزش در هنگام آفت دهان می‌شوند، خنثی می‌کند. از طرفی، جوش‌شیرین با از بین‌بردن باکتری‌ها، موجب بهبود سریع‌تر آفت دهان می‌شود.

یک قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین را در نصف لیوان آب گرم حل کنید و دهان‌تان را با این محلول بشویید.

۱۴. آلوئه ورا

از آنجایی‌که ماده‌ی ژله‌ای درون برگ‌های آلوئه ورا، به تسکین درد و بهبود زخم‌ها کمک می‌کند، به‌عنوان گیاه کمک‌های اولیه شناخته می‌شود. با یک گوش‌پاک‌کن آفت دهان و محیط اطراف آن را خشک کنید، سپس برگ آلوورا را برش داده و ژل آلوورا را مستقیما روی آفت دهان بگذارید و هر چندبار که لازم است این کار را تکرار کنید.

۱۵. شیرمنیزیم (منیزیم هیدروکسید)

مقدار کمی از این مایع شیری رنگ، ملین و آنتی‌اسید را بردارید و دهان‌تان را با آن بشویید، آن وقت می‌بیند که چگونه خواص آنتی‌اکسیدانی منگنز، اسیدهایی را که دلیل سوزش آفت دهان هستند، خنثی می‌کند. حتی می‌توانید این ماده را مستقیم توسط یک گوش‌پاک‌کن ۳تا ۴ بار در روز روی آفت دهان بمالید. ترکیب دیگری که حتی می‌تواند تأثیر بیشتری هم داشته باشد، مخلوط یک قاشق چای‌خوری شیرمنیزیم و ماده‌ی ضدآلرژی «دیفن هیدرامین» است.

۱۶. مریم گلی

مریم گلی گیاهی است که ویروس و باکتری‌ها را می‌کشد و التهاب را کم می‌کند. دو قاشق چای‌خوری مریم‌گلیِ خشک را در یک فنجان آب‌جوش خیس کنید و بگذارید سرد شود. از این محلول می‌توانید به‌عنوان دهانشویه ۲تا ۳ بار در روز استفاده کنید.

حواس‌تان باشد حتما محلول به خوبی آفت دهان را شستشو دهد.

۱۷. آب‌نمک

این محلول ساده و دردسترس که بسیار پرکاربرد است، برای بهبود آفت دهان هم می‌تواند بسیار مؤثر باشد.

۳۰ ثانیه شستشوی دهان با محلول آب نمک با بالابردن غلظت کلرید سدیم و جمع‌کردن آب غشاء اطراف آفت دهان به بهبود آبسه‌ها و زخم‌های بازی مثل آفت دهان کمک می‌کند.

۱۸. ویتامین E

یک کپسول ویتامین E را باز کنید و مایع داخل آن را روی آفت دهان بگذارید. روغن حاوی ویتامین E مثل یک پوشش روی زخم را می‌پوشاند و مانع از عفونت آن می‌شود و این به روند بهبود و درمان سریع‌تر آفت دهانی کمک می‌کند.

محشر دات کام سایتی قدیمی و پربازدید!. تبلیغات در محشر دات کام به صورت کلیکی، گزینه خیلی خوب و مقرون به صرفه ای برای تبلبغات است.
هر کلیک فقط 100 تومان!
اگر مطلب "آفت دهان و 18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان" برای شما مفید بوده است با کلیک بر روی آگهی های زیر از ما حمایت کنید
و در صورت تمایل برای درج آگهی در صفحه مربوط به: آفت دهان و 18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان در وب سایت محشر، با شماره 09123833830 تماس بگیرید و یا واتس آپ پیام بدید

مطلب آفت دهان و 18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان را برای دوستان خود ارسال کنید

ارسال آفت دهان و 18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان در فیسبوک
ارسال آفت دهان و 18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان در تویتر
ارسال آفت دهان و 18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان در واتس آپ
ارسال آفت دهان و 18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان در تلگرام
خبرخوان آفت دهان و 18 خوراکی مفید برای درمان آفت دهان

فال حافظ

0