علائم و اختلالات تیروئیدی
در این مطلب این مطالب را دقیق اعلام خواهیم نمود:
- اختلالات تیروئیدی چیست؟
- پرکاری تیروئید و کم کاری تیروئید چه زمانی اتفاق میوفته؟
- چه عواملی باعث ایجاد گواتر میشوند؟
- کم کاری مادرزادی غده تیروئید چیست و چطور میتوان از آن پیشگیری کرد؟
غده تيروئيد
غده تیروئید، غدهای به شکل پروانه میباشد که در قسمت پایین جلوی گردن، زیر برجستگی گلو قرار دارد. این غده با تولید هورمونهای تیروئیدی مسئول تنظیم بسیاری از فرآیندهای بدن مانند متابولیسم، تولید انرژی و خلق و خوی فرد است. تولید کم یا زیاد این هورمونها موجب ایجاد اختلالات تیروئیدی میشود.
از آزمایشهای TSH، T۴، T3 جهت بررسی عملکرد غده تیروئید، تشخیص اختلالات تیروئید و پایش روند درمان استفاده میشود.
پرکاری تيروئيد
در صورتیکه غده تیروئید میزان زیادی از هورمونهای تیروئیدی را تولید کند، پرکاری تیروئید ایجاد میشود. که در حالت پرکاری تیروئید سوخت و ساز بدن بیش ازحد افزایش مییابد.
در این حالت ممکن است موجب بالا رفتن ضربان قلب، افزایش تعریق، عصبانیت یا زودرنجی، سطح بالای اضطراب، کاهش وزن، لرزش دستها، ضعف ماهیچهها به خصوص در بالای بازوها و پاها، افزایش تعداد دفعات دفع مدفوع، خونریزی قاعدگی در حجم یا با تناوب کمتر، نازک یا شکننده شدن مو، پوکی استخوان و اختلال در بینایی شود.
پرکاری تیروئید به طور معمول ارثی در خانوادهها وجود دارد و شیوع آن در بانوان جوان بیشتر است. تشخیص و درمان به موقع از بروز مشکلات جدی جلوگیری میکند.
کم کاری تيروئيد
زمانیکه غده تیروئید به اندازه کافی هورمونهای تیروئیدی را تولید نکند، کم کاری تیروئید اتفاق میافتد. کم کاری تیروئید موجب کند شدن سرعت سوخت و ساز بدن میشود.
شایعترین علت کم کاری تیروئید، التهاب غده تیروئید در اثر یک بیماری خود ایمنی به نام هاشیموتواست. در این بیماری سیستم ایمنی خود فرد، به اشتباه سلولهای تیروئیدی را هدف قرار داده و باعث آسیب دیدگی یا مرگ درصد زیادی از آنها میشوند به طوری که ظرفیت تولید هورمونهای تیروئیدی کاهش یافته و کم کاری تیروئید اتفاق میافتد.
همچنین هایپو تیروئیدی میتواند یکی ازعوارض جراحی برای برداشتن کل غده تیروئید و یا قسمتی از آن، استفاده از ید رادیواکتیو، رژیم غذایی نامناسب (میزان نامناسب ید) و یا اختلال غده هیپوفیز باشد.
علائم شایع این بیماری شامل خستگی، ضعف، عدم تحمل سرما، افزایش وزن، افسردگی، یبوست، پریودهای ماهانه غیر طبیعی، خشکی و ریزش مو، کاهش میل جنسی، مشکلات عضلانی، خشکی و رنگ پریدگی پوست میشود.
اختلالات تیروئید شامل پرکاری و کم کاری تیروئید، گواتر، بیماری گریوز، کم کاری مادرزادی غده تيروئيد می شود
گواتر
به تورم گردن که ناشی از بزرگ شدن غیر طبیعی غده تیروئید باشد، بیماری گواتر میگویند. اندازه گواتر در هر فرد متفاوت است.
گواتر معمولاً بدون علامت است اما ممکن است نشانههایی همچون سرفه، خستگی، احساس گرفتگی گلو، خش افتادن صدا، مشکلات بلع به ویژه بلع غذاهای جامد، اختلال در تنفس، افزایش تعریق، افزایش اشتها، یبوست، فراموشی و. . بروز کند.
کمبود ید شایعترین علت گواتر ساده میباشد.
علل دیگری نیز میتواند باعث ایجاد این بیماری شود مانند: بیماری گریوز و هاشیموتو، بارداری، تغییرات هورمونی، استعمال دخانیات، مصرف بیشاز اندازه ید، مصرف بعضی از داروها (لیتیوم، آمیودارون)، پرتور درمانی به ویژه در ناحیه گردن و سرطان تیرویید. شیوع این بیماری در زنان بیشتر از مردان است و احتمال بروز آن با افزایش سن (بالای ۴۰ سال) افزایش میشود.
بیماری گریوز (Graves-Basedow disease)
گریوز یک بیماری خودایمنی است. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به اشتباه سلولهای موجود در غده تیروئید را هدف قرار داده و برعلیه گیرنده هورمون محرک تیروئید (TSH-R) آنتی بادی (TSI) تولید میکند.
این امر موجب افزایش اندازه و پرکاری تیروئید میشود. بیماری گریوز شایعترین دلیل (۸۰٪ -۶۰٪) پرکاری تیروئید یا تیروتوکسیکوز است. شیوع این بیماری در زنان بیشتر است و سن شروع آن معمولاً بین ۲۰ تا ۵۰ سالگی میباشد.
ابتلا به اختلالات خود ایمنی دیگر مانند دیابت نوع ۱ یا آرتریت روماتوئید، استرس فیزیکی یا احساسی، بارداری و استعمال دخانیات میتوانند شانس ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. بیماری گریوز به طور معمول با اگزوفتالمی (بیرون زدن چشم از حدقه) و خشکی بیش از حد قرنیه به علت بسته نشدن کامل چشم در شب همراه است که در صورتعدم تشخیص و درمان، خطر ایجاد عفونتهای قرنیه افزایش یافته که ممکن است موجب نابینایی شود.
مشکلاتی از قبیل شکستگیهای ناشی از پوکی استخوان، نقایص مادرزادی در حاملگی، خطر سقط جنین، آسیبهای قلبی و سکته مغزی میتوانند در صورتعدم درمان ایجاد شوند.
کم کاری مادرزادی غده تیروئید (Congenital Hypothyroidism)
چنانچه نوزاد درهنگام تولد کمبود هورمونهای تیروئیدی داشته باشد، مبتلا به کم کاری تیروئید مادرزادی میباشد. کم کاری مادرزادی غده تیروئید به سه دسته طبقهبندی میشود.
- اولیه: اختلال تکاملی در غده تیروئید وعدم توانایی ساخت هورمونهای تیروئیدی
- ثانویه: اختلال در غده هیپو فیز و تولید TSH
- ثالثیه: اختلال در غده هیپو تالاموس
همچنین میتواند بصورت گذرا و یا دائم باشد. در بیشتر از ۸۰٪ موارد کم کاری مادرزادی تیروئید از نوع اولیه و دائم است که به علت اختلال تکاملی غده تیروئید میباشد. در این حالت ممکن است غده تیروئید تشکیل نشود، دیسپلازی یا تشکیل ناقص آن اتفاق بیافتد و یا در محلی نابجا (در هر جایی از پشت زبان تا محل طبیعی آن در جلو گردن) قرارگیرد.
علائم و نشانههای کم کاری مادرزادی غده تیروئید
علائم و نشانههای این بیماری در بسیاری از نوزادان در هنگام تولد وجود ندارد. بنابراین غربالگری نوزادان نقش مهمی در تشخیص زودهنگام و شروع به موقع درمان دارد. غربالگری میتواند باعث جلوگیری از آسیبهای جدی و عقب ماندگی ذهنی در نوزادان و رشد طبیعی شود.
علائم شایع این بیماری بهتدریج طی هفتهها بعد از تولد کامل میشود. علائم این بیماری میتواند شامل چهره پف کرده، تورم اطراف چشم، گریه با صدای غیر طبیعی، خوابآلودگی و خوب شیر نخوردن نوزاد، زبان بزرگ یا ضخیم، رنگ پریدگی، لکههای بزرگ و نرم روی جمجمه، زردی (زردی پوست و سفیدی چشم)، یبوست و پوست سرد باشد.
پیشگیری از کم کاری تیروئید
مادران باردار با مصرف میزان کافی ید میتواند از کم کاری تیروئید و گواتر در نوزادان خود پیشگیری کنند. علاوه بر آن، مادران مبتلا به کم کاری تیروئید باید تحت کنترل باشند، در غیر این صورت جنین ممکن است دچار مشکلات عصبی شود.
مصرف بعضی از داروها مانند آمیودارون، پروپیل تیواوراسیل، متیمازول و ید رادیواکتیو در دوران بارداری میتواند باعث ایجاد کم کاری تیروئید و گواتر در نوزادان شود.
علائم و اختلالات تیروئیدی
این موارد میتوانند نشان دهنده مشکل در تیروئید شما باشند بهتر است در مورد آنان بیشتر بدانید.
عملکرد پایین تیروئید یا هایپوتیرویدیسیم، مشکلی است که بالغ بر ۲۰ میلیون آمریکایی با این سر و کار دارند. از هر ۸ زن، یکی نیز در طول زندگیش با مشکل تیروئید مواجه میشود. از کار افتادگی تیروئید به حدی شایع است که حتی با نادیده گرفتن هم درمان میشود. اما در واقعیت، اگر تیروئید خوب کار نکند، هیچ چیز در بدن شما خوب کار نخواهد کرد.
این غده حیاتی در گردن شما قرار دارد و بسیاری از سطوح سلامتی شما را کنترل میکند. بیایید بررسی عمیقتری انجام دهیم و ببینیم چه نشانههایی از اختلال در عملکرد تیروئید خبر میدهند.
علائمی که نشان میدهد عملکرد تیروئید شما مشکل دارد:
استخوانهای ضعیف
اگر استخوانهای ضعیفی دارید، تیروئید خودتان را چک کنید. عملکرد غیر نرمال تیروئید میتواند غلظت مواد معدنی استخوان را کاهش دهد. کلسیم سروم معمولا” با هایپوتیرویدیسیم در رنج نرمال خواهد بود، اما خارج از بازه بهینه عملکردش قرار خواهد گرفت.
مشکلات رودهای
عملکرد پایین تیروئید میتواند حرکات رودهای را کاهش دهد، موضوعی که برای سلامت گوارش حیاتی است. توانایی بدن شما برای جذب مواد مغذی نیز با اختلال عملکرد تیروئید به مشکل میخورد. عملکرد سالم تیروئید التهاب روده را کنترل میکند و عملکرد پایین تیروئید به زخم معده و سندرم روده ارتباط داده میشود.
ضعف در رابطه جنسی
بسیاری فکر میکنند از بین رفتن میل جنسیشان به دلیل بالا رفتن سن است. در حالی که ممکن است علامت یک مشکل هورمونی باشد. عملکرد تیروئید روی متابولیسم استروژن و تستوسترون در بدن تأثیر دارد. هایپوتیرویدیسیم به اختلال نعوظ در مردان مرتبط است و در هر دو جنس مرد و زن، میل جنسی را کم میکند.
بالا رفتن وزن
حتما شما هم از کسی شنیدهاید که آب هم بخورم باز چاق میشوم! وقتی هورمون تیروئید شما پایین باشد (کم کار)، بدن توانایی کمتری برای سوزاندن چربی دارد و این شما را در برابر کاهش وزن مقاوم میکند. حتی سالها رژیمهای غذایی و ورزش هم نمیتواند این مشکل را رفع کند.
بالا رفتن وزن دلیل به وجود آمدن مشکلات شما نیست، بلکه نشان از مشکل تیروئید است که به آن پرداخته نمیشود. برای از دست دادن وزن باید اول در وضعیت سلامت باشید، نه برعکس. وقتی از نظر هورمونی در شرایط سالم و نرمال قرار گرفتید، آن موقع کاهش وزن هم یک پروسه طبیعی خواهد بود.
انرژی کم
در کنار کم کردن توانایی شما در چربی سوزی، هایپوتیرویدیسیم سطح انرژی شما را هم کاهش میدهد.
مشکلات قند خون
وقتی بدن شما تیروئید کمی دارد، توانایی بدن شما برای جذب گلوکز یا قند خون را کاهش میدهد. برای ساخت ATP (آدنوزینتری فسفات) درون سلول، نیاز به گلوکز دارید، ATP سوخت درون سلولی شماست.
علارغم متابولیسم کند گلوکز، بسیاری از کسانی که هورمونهای تیروئید کمی دارند یعنی تیروئید آنها کم کار است، می توانند دچار هیپوگلیسمی شوند، یعنی افت قند خون. (قند خون پایین، به عنوان هیپوگلیسمی معروف است)
چون سلولها گلوکزهای مورد نیازشان را دریافت نمیکنند، حتی با آزماش قند خون نرمال همچنان میتواند افت قند خون را احساس کنید. این چرخه معیوب اختلال تیروئید میتواند منجر به سندرم متابولیک یا مقاومت انسولین شود.
کلسترول وتری گلیسیرید بالا
سطح پایین هورمون تیروئید، سوخت و ساز کلسترول را نیز کاهش میدهد که منجر به افزایش سطح کلسترول وتری گلیسیرید میشود. کلسترول بالا یک عامل ضعیف برای بالا رفتن ریسک حمله قلبی و سکته است، اماتری گلیسیرید میتواند مستقیما” یک عامل اصلی برای افزایش ریسک این بیماریها باشد.
خستگی آدرنال
وقتی دچار هیپوتیرویدیسیم میشوید، به چرخه هیپوتالاموس، هیپوفیز و آدرنال فشار وارد میشود. به خاطر کمبود گلوکز و انرژی وارد شده به سلول، آدرنال مغزی کورتیزول بیشتری ترشح میکند تا انرژی بیشتری به سلولها برسد. این سلامتی هورمونی شما را بیشتر زیر خطر میبرد و منجر به اختلال این چرخه یا خستگی آدرنال میشود.
کیسه صفرا و کبد درست کار نمیکنند
کیسه صفرا و کبد شما خیلی خوب کار نخواهند کرد. کارکرد نامناسب این دو عضو توانایی بدن شما برای دفع توکسین را کاهش میدهد و خطر بیماری کبد پر چرب را افزایش میدهد. این مسئله اختلال در دفع توکسین در بیماران تیروئیدی بسیار مسئله شایعی است.
ریزش مو
همانطور که گفتیم تیروئید روی متابولسیم و جذب مواد مغذی تأثیر دارد، بنابراین وقتی اختلال تیروئید دارد، احتمالا” دچار ریزش مو میشوید. مطمئن شوید برای سلامت مویتان، تیروئیدتان درست کار میکند.
عدم توازن هورمون استروژن
عدم توازن هورمون استروژن یکی دیگر از علائمی که نشان میدهد عملکرد تیروئید شما مشکل دارد، میباشد!
استروژن به شکل متابولیتی تولید میشود: استرون، استرادیول و استریول. توازن استروژن برای سلامت شما حیاتی است. وقتی تیروئید شما خوب کار نمیکند، نرخ متابولیک استروژن شما به هم خواهد خورد.
مشکلات مغزی
هیپوتیرویدیسیم با ترشح بد انتقال دهنده عصبی در ارتباط است و ریسک مشکلات ذهنی مانند افسردگی و اضطراب را افزایش میدهد. به این خاطر است که اثرات گیرندههای تیروئیدی در مغز نیز یافت شده. یک مطالعه در ۲۰۱۴ نشان داد، کسانی که افسردگی دارند، دچار اختلال تبدیل تیروئید بیشتری هستند.
گرم یا سرد بودن همیشگی
وقتی سطح هورمون تیروئید شما پایین است در کنترل دمای بدن شما تأثیر میگذارد. میتواند باعث شود، همیشه احساس سرما کنید، یا این که شبها عرق کنید و گرمای ناگهانی به سراغ شما بیاید.
برطرف کردن اختلالات تیروئیدی
حالا باید چه کنید؟
همانطور که دیدید، برای سالم بودن، عملکرد درست تیروئید بسیار مهم است. خیلی از مردم به طور غریزی میدانند که علارغم نتیجه آزمایش سالم، دچار مشکل تیروئید هستند. باید در مورد علائم مشکلات تیروئیدی که روی آزمایش خودشان را نشان نمیدهد به خوبی خود را آموزش دهید.
معمولا آزمایشهایی که برای کنترل تیروئید انجام میشود، کامل نیست.
مطمئن شوید که از آزمایش کامل و درست استفاده میکنید. اگر هم از دارو برای درمان مشکلات تیروئیدی استفاده میکنید اما نتیجه مناسبی نگرفته اید، حتما” مطمئن شوید چرا درمان شما خوب جواب نداده است؟
بدن شما یک سیستم کاملا” پیوسته است. بنابراین بسیار مهم است که اطمینان حاصل کنید، عملکرد هورمونی سالمی درون شما جریان دارد.
محشر دات کام سایتی قدیمی و پربازدید!. تبلیغات در محشر دات کام به صورت کلیکی، گزینه خیلی خوب و مقرون به صرفه ای برای تبلبغات است. هر کلیک فقط 100 تومان!اگر مطلب "علائم و اختلالات تیروئیدی" برای شما مفید بوده است با کلیک بر روی آگهی های زیر از ما حمایت کنید و در صورت تمایل برای درج آگهی در صفحه مربوط به: علائم و اختلالات تیروئیدی در وب سایت محشر، با شماره 09123833830 تماس بگیرید و یا واتس آپ پیام بدید
مطلب علائم و اختلالات تیروئیدی را برای دوستان خود ارسال کنید
ارسال علائم و اختلالات تیروئیدی در فیسبوکارسال علائم و اختلالات تیروئیدی در تویتر
ارسال علائم و اختلالات تیروئیدی در واتس آپ
ارسال علائم و اختلالات تیروئیدی در تلگرام
خبرخوان علائم و اختلالات تیروئیدی