در حال حاضر یکی از بحث های داغ بر روی Techmeme پیرامون مطلب جدیدی است که اخیرا در "تایمز لندن" منتشر شده است و بر روی آثار مخرب زیست محیطی جستجو در گوگل تمرکز دارد. در این مقاله فیزیکدانی به نام Alex Wissner-Gross (ستاره فارق التحصیل شده از MIT که اکنون در هاروارد مشغول است) مدعی است تنها یک جستجوی ساده در گوگل سبب تولید 7 گرم گاز دی اکسید کربن یا همان Co2 می شود و آن را با 15 گرم گاز تولیدی توسط یک کتری چای مورد قیاس قرار میدهد - وی از این امر با عنوان "تخریب صریح محیط زیست" یاد می کند.
خوب این به نظر بد می آید، درست است؟ :-/
در اینکه گوگل هر روز با پاسخگویی به میلیون ها جستجو و با پراکندگی نسبتا قابل توجهی که دیتا سنترهایش در سر تا سر جهان دارند حجم عظیمی انرژی را مصرف می کند شکی نیست. اما اجازه بدهید کمی از نزدیک تر به قضیه نگاه کنیم.
بر اساس این مقاله در سایت Cnet نسخه ی انگلستان، یک کتاب 500 صفحه ی به تنهایی در طی پروسه ی چاپ 2500 گرم دی اکسید کربن تولید می کند که البته 350 بار بیشتر از یک جستجو در گوگل است. و بر اساس ارزیابی و تخمین دیگری یک چیزبرگر به تنهائی 3600 گرم Co2 تولید می کند. حالا اگر واقعا و به دور از ریا نگران وضعیت محیط زیست خود هستید سعی کنید چیزبرگر را از رژیم غذائی خود حذف کنید و بعد بدون احساس گناه در گوگل جستجو کنید! (البته علاوه بر این شاید مقداری از چربی های اضافه را هم آب کنید (^_^))
نکته ی مهم ترش اینجاست که آیا گوگل به شکل های دیگری در بهبود و حراست از محیط زیست فعال و یاری رسان نیست؟ مثال ساده اش این است که سرویس نقشه ی گوگل در بسیاری موارد مسیرهای کوتاه تری را به کاربران پیشنهاد میدهد تا کمتر رانندگی کنند و یا مثلا سرویس کتاب گوگل همواره نزدیک ترین کتابخانه به شما را برای تهیه کتاب مورد نظرتان پیشنهاد می کند. فراموش نکنید هر جستجو در گوگل حجمی غیر قابل تصور از اطلاعات را به صورت دسته بندی شده به دست شما می رساند که شاید برای تحقیق و تهیه شان به صورت غیر دیجیتال باید بسیار و بسیار بیشتر به محیط زیست آسیب می زدید. مسئله اینجاست آنچه در مقاله ی تایمز آورده شده غلط نیست اما یکطرفه است در این مقاله گوگل یک ساختار بد نهاد جلوه داده شده و هر بار که شما با آن جستجو می کنید مشکلی را بر مشکلات می افزائید.
اما یک حرف ناگفته، Alex Wissner-Gross که مقاله اخیر تایمز همانطوری که گفتیم حاصل نظریات و تحقیقات وی است کمپانی دارد به عنوان Co2Sats که از طریق آن به سایتها روش هایی را ارائه می دهد تا دی اکسید کربن کمتری را تولید کنند و به محیط زیست آسیب کمتری برسانند، هر چند که کمپانی مذکور راه حل ها را رایگان در اختیار دیگران قرار نمی دهد!
ضمنا اینکه گوگل هم در مقابل این مقاله تایمز سکوت پیشه نکرده و در جوابیه ای گفته است هر جستجو در گوگل تنها 0.2 گرم دی اکسید کربن تولید می کند و در ادامه ی این جوابیه به برخی از حرکت های گوگل به سمت تکنولوژی های سبز و بهینه سازی هایی که به همین منظور در دیتا سنتر هایش صورت پذیرفته است اشاره کرده.