بخش های متنوع سایت محشر دات کام ، این سایت را به محبوبترین و پربیننده ترین سایت فارسی تبدیل نموده است؛ شما نیز سایت محشر را صفحه اصلی خود کنید تا روزانه به مطالب جالب این سایت دسترسی داشته باشید
  
نام هنرمند
مهدی فخیم زاده
طبقه بندی الفبایی
ف
 
شرح
برنامه چشم انداز این هفته با حضور هنرمند برجسته کشورمان مهدی فخیم زاده و اجرای شهروز ابراهیمی پخش شد.
مجری : مهدی فخیم زاده در رشته ادبیات مشغول به تحصیل بود که در اواسط تحصیل علاوه بر این رشته وارد دانشکده هنرهای دراماتیک شد و همزمان در هر دو رشته مشغول به تحصیل شد. در سال 1351 وارد عرصه سینما شده و در فیلم های مختلف به عنوان دستیار کارگردان حضور پیدا کرد. وی فیلمنامه های متعددی را نوشته است. در سال 1353 اولین فیلم سینمایی اش را کارگردانی کرد. از جمله فیلم هائی که تاکنون کارگردانی کرده میتوان از میراث من ، جنوب ، تشریفات ، مسافران مهتاب ، تپش ، بهار در پاییز ، ساده لوح ، خواستگاری ، شتاب زده ، همسر و همنفس نام برد و مجموعه هایی چون تنها ترین سردار ، ولایت عشق ، خواب و بیدار ، حس سوم و مجموعه بی صدا فریاد کن که چندی پیش پخش گردید، در کارنامه تلویزیونی او مشاهده می شود.
مجری: مدت زیادی است که ذهن خود را معطوف به کار پلیسی کرده اید آیا این دلیل خاصی دارد .
پاسخ : ژانر پلیسی را همیشه دوست داشته و به آن علاقه مند بودم. قبل از انقلاب اسلامی این فرصت داده نمی شد تا در این حوزه کار شود . بعد از انقلاب اسلامی در سال 1358 این فرصت پیش آمد و من فیلمی ساختم بنام "میراث من جنوب" ،گرچه صرفا پلیسی نیست اما با فضایی که در این فیلم بوجود می آید کار به نوعی شباهت به کار پلیسی دارد بعد از آن دوباره کشور در گیر یک نوع سیاست گزاری خاصی شد و باز کمتر کارهای پلیسی ارائه شد. گرچه من در آن مدت درگیر سریالهای تاریخی مثل ولایت عشق و تنهاترین سردار بودم اما بعد از آن بلافاصله دوباره شرایط ارائه کارهای پلیسی بوجود آمد. من خیلی علاقمند بودم فیلم سینمایی پلیسی بسازم چون به اندازه کافی مجموعه های تاریخی و فیلم ملودرام خانوادگی ساخته بودم. در آن زمان از طرف فرماندهی نیروی انتظامی تهران پیشنهاد ساخت کار پلیسی داده شد و من مجموعه خواب و بیدار را کار کردم و بعد از آن هم دوست داشتم و علاقمند بودم در این ژانر بمانم و کار کنم .
مجری : آیا این کار آخر هم که مشغول نوشتن فیلمنامه آن هستند پلیسی است ؟
پاسخ : نه این کار پلیسی نیست ، کار قضایی است. قهرمان قصه بازپرس است و کارهای قضایی انجام می دهد که رگه های پلیسی هم در آن وجود دارد احساس من این است که در این موضوع کار زیادی صورت نگرفته و چهره "قضا" تا بحال بدین گونه ارائه نشده است. سعی کردم قهرمان قصه موضوعات قضایی را به نحوه خوب و مطلوبی که تا بحال بازگو نشده ارائه دهد.
مجری : شما ژانرهای مختلفی مثل ملودرام خانوادگی ، تاریخ ، پلیسی را تجربه کرده اید آیا در ساختن سریالها و مجموعه های تاریخی که قبلا تجربه نشده بود احساس نگرانی از بازتاب آن در بین مردم نمی کردید؟
پاسخ : بله احساس نگرانی که همیشه وجود دارد البته در مورد ساختن سریال های تاریخی، طوری نبود که من انتخاب کنم شرایطی بوجود می آمد و من احساس تکلیف می کردم. از طرف دیگر هیچ وقت سعی نکردم دریک ژانر ثابت بمانم خیلی از کارگردانها در دنیا وجود دارند که در ژانر های مختلف کار می کنند همانطور که می دانید سینمای ایران از نظر مالی و اقتصادی محصور است چون کارهایی که ساخته می شود (کارهای مذهبی و تاریخی) فقط منحصرا برای ایرانیان داخل و متعلق به فرهنگ ایرانی و اسلامی است و نمی توان از آنها انتظار برگشت سرمایه را داشت مگر اینکه از سوی نهاد دولتی پشتیبانی شود ، بنابراین اکثر کارگردان ها مایلند در ژانر های ملودرام خانوادگی یا اجتماعی کار کنند که مخاطبین بیشتری را هم بهمراه دارد .هم به لحاظ هزینه های سنگینی که ساختن اینگونه سریالها دارد و هم به لحاظ جذب مخاطب واقعا نگران کننده است ، و اگر حمایت های تلویزیون نبود واقعا ما قادر به ساختن چنین سریال هایی نبودیم، حمایت های تلویزیون باعث شد سربداران توسط آقای نجفی و سریال امام علی توسط آقای میرباقری ساخته شود تا این گونه کارها تجربه شود . درحال حاضر هم مجموعه های ملودرام خانوادگی و اجتماعی تلویزیونی خود را به گونه ای به ژانر پلیسی نزدیک می کنند اما نه آن کارهای پلیسی خشن که در فیلم های امریکایی شاهد آن هستیم بلکه کارهای پلیسی شبیه به فیلم های فرانسوی است.
آقای محمد از منچستر : با تشکر از سریال هایی که می سازید ، عرض ادب خود را تقدیم می دارم .
خانم امیرسلطانی از آلمان : با عرض خسته نباشید لطفا از بیوگرافی خود برایمان بگویید میزان تحصیلات ، آیا ورزش کار هستید درچه رشته ورزش می کنید ؟ آیا کشتی گیر هستید؟ پاسخ: همانطور که مجری برنامه گفتند من در دانشکده ادبیات در رشته زبان فرانسه تحصیل کرده ام و دانشکده هنرهای دراماتیک را بدون اخذ لیسانس رها کردم و این خلاصه ای از میزان تحصیلاتم است. بعد هم در رشته بازیگری ، نویسندگی و کارگردانی مجموعه ها و فیلم های سینمایی تا کنون فعالیت داشته ام . در مورد ورزش باید بگویم من تا به امروز یکبار هم پایم را روی تشک کشتی نگذاشته ام اما در کار بازیگری اگرشما تحقیق نمایید در آکادمیهای جهان در هفته هجده نوزده ساعت کار بدنسازی دارند مثلا یوگا کار می کنند، رقص کار می کنند، شمشیر بازی تمرین می کنند و تمرینات مختلفی انجام می دهند زیرا بدن بازیگر کاملا باید در اختیار بازیگر باشد تا در مواقع لزوم بتواند از آن استفاده نماید. اصولا ورزش هایی که در ظاهر بازیگر فرم خاصی را ایجاد می کند مثل بوکس در حد قهرمانی یا کشتی که به گوش ها و صورت حالت می دهد نباید انجام شود. چون در آن صورت اگر بخواهد از آن فرم خاص بیرون بیاید و فرم دیگری بگیرد برای او مشکل ساز خواهد بود بنابراین بدن بازیگر همیشه باید از سلامت و شادابی و آمادگی جسمانی لازم برخوردار باشد.
به همین خاطرهنرهای رزمی، شمشیربازی ، کشتی و بوکس غیرقهرمانی از بین همه ورزشها بیشتر به کار بازیگر می آیند.
مریم از بلژیک : از بازی شما و سریالهایی که کارگردانی می کنید تشکر می کنم .
مجری : آیا در کارهای پلیسی و اکشن از بدل کار هم استفاده می کنید یا خیر ؟
پاسخ : بله من تقریبا در فیلم ولایت عشق از بدل کار استفاده کردم بخصوص در موقع اسب سواری و افتادن از روی اسب . یکی از دوستان که خیلی با من همکاری نزدیک داشت چه در فیلم های تاریخی و چه فیلم های پلیسی هم نقش مرد را بازی می کرد و هم نقش زن را و جوان خیلی با اخلاق و با تکنیکی نیز هست جلال بیگدلی است. از ولایت عشق تا سریال بی صدا فریاد کن با من همکاری داشته است. استفاده از بدل کار جزء لاینفک کار است چون معتقد هستم هنرپیشه چه از نظر سلامتی و چه از نظر حرفه ای نباید لطمه ای بخورد اگر نقشی را به یک بازیگر بدهی و در آن نقش پایش بکشند بخاطر همین مسئله پروژه کاملا متوقف می شود حتی خود آقای بیگدلی چندین بار بجای خود من بازی کردند در هر صورت ما باید رعایت اصول حرفه ای را بکنیم. مثلا در یک سریال (حس سوم ) من و آقای کامران تفتی دریک جا با هم درگیر می شدیم و با هم از یک ارتفاعی به روی یک کولر سقوط می کردیم من در آنجا این توانایی را در خود می دیدم که این کار را انجام دهم ولی درنهایت ازجلال بیگدلی درخواست کردم که این کار را بکند چرا که اگر حادثه ای برای خود من رخ می داد پروژه متوقف می شد. اتفاقا از آن صحنه ما دوازده برداشت داشتیم تا به آن چیزی که می خواستیم رسیدیم . بعضی اوقات بچه ها سر صحنه از این کار من ناراحت می شوند و می خواهند آن کار را خودشان انجام دهند اما من می گویم نه ! نه اینکه آنها نمی توانند این کار را انجام دهند بلکه باید درصد بوجود آمدن حادثه را در نظر گرفت.
مجری : آقای فخیم زاده ایرانیان خارج از کشور علاوه بر دیدن سریالهای تلویزیونی جام جم فیلم های پلیسی مختلفی را از دیگر شبکه های جهان مشاهده می کنند و آن فیلم های پلیسی را با فیلم پلیسی ساخته شده ایرانی مقایسه می کنند با توجه به این مسئله می خواستم بدانم آیا شما در هنگام ساختن فیلم های اکشن و پلیسی به این مسئله دقت کرده اید و دیدگاه و نظر مخاطبان خارج از کشور را هم مد نظر داشته اید؟
پاسخ : این مقایسه در مخاطبین داخل کشور هم وجود دارد مثلا مخاطب با دیدن سریال "هشدار برای کبری 11 " و دیگر مجموعه های خارجی پلیسی ممکن است این مقایسه را در ذهن داشته باشد اما باید بگویم فیلم های ایرانی همیشه از یک طعم و بوی خاصی برخوردار بوده که اگر غیر از این بود همه تولیدات باید خلاصه می شد در هالیوود . بنابراین هرفیلمی در هر کشوری ساخته می شود با توجه به شرایط خاص آن کشور و مسائل فرهنگی ، اجتماعی آن کشور است و این قاعده در کشور ما هم مستثنی نیست مثلا شما اگر دقت کرده باشید امسال در جشنواره فیلم فجر که ده روز برگزار شد چهار روز اول اختصاص به فیلمهای خارجی و پنج یا شش روز باقیمانده اختصاص به فیلم های ایرانی داشت در آن چهار روز اول سینما ها خیلی خلوت بود و ازدحامی در آن ها دیده نمیشد اما به محض شروع و پخش فیلمهای ایرانی شاهد ازدحام جمعیت در جلوی سینما و داخل آنها بودیم چرا ؟ چون فیلمهای ایرانی را از خودشان می دانند و بیشتر می پسندند حتی بعضی مواقع نقد و انتقاداتی در بعضی پلانها از ما می کنند که باعث تعجب ما می شود و از این دقت نظر تماشا چیان واقعا شگفت زده می شویم در حالی که در مورد فیلم های خارجی این مسئله خیلی به ندرت اتفاق می افتد. مخاطب می داند آنچه در فیلم گفته می شود مربوط به فرهنگ و آداب و رسوم همان کشور است و پیش خود می گوید این مسئله برای آن کشور یک مسئله عادی است اما نسبت به کارهای انجام شده در داخل کشور یک تعصب خاصی دارد. مخاطب می داند ما با شرایط خودمان فیلم می سازیم و آنها هم با شرایط خودشان اما باید بگویم مخاطب ما کم کاری کردن ، سهل انگاری کردن و کم گذاشتن در کار را بخوبی متوجه می شود مخاطب ما انتظار فیلم مرد عنکبوتی را از ما ندارد اما انتظار دارد قصه خوب بازگو شود و بازیگران بازی خوبی ارائه دهند.
مجری: معمولا فیلم و سریالهایی که می سازید فیلمنامه آنرا خودتان می نویسید، آیا قبل از نوشتن فیلمنامه برای هنر پیشه خاصی می نویسید چون معمولا بازیگران سریالهایتان ثابت هستند ؟
پاسخ: همه کارگردان ها از روی سناریو فیلم می سازند چون اگر غیر از این بود اصلا فیلمی ساخته نمی شد. من معمولا نت می نویسم از آقای صادقی بخاطر استعداد ، رفتار و شعور بازیگری خیلی خوشم می آید و با هم دوست و رفیق هستیم و کارهای زیادی را با هم انجام داده ایم. سریال تنهاترین سردار ، خواب و بیدار ، بی صدا فریاد کن.اما در سریال همنفس و حس سوم، از وجود ایشان استفاده نشد. شما اگر بر مبنای یک بازیگر بنویسید ممکن است آن بازیگر در آن مقطع بر سر کار دیگری باشد و نتواند با شما همکاری داشته باشد یا ممکن است با تهیه کننده کار به توافق نرسد بنابراین من همیشه نت می نویسم و برای بازیگر خاصی دیالوگ نمی نویسم . البته با بعضی از بازیگران راحت هستم آنها هم با من راحت هستند مثلا خانم رویا نونهالی و آقای محمد صادقی و دیگر دوستان . با هم قبلا کار کرده ایم از شیوه کار هم با خبر هستیم. سناریو نویسی مثل "کارتراش" روی مجسمه است شما باید کم کم یک شخصیت را به آن شکل دهید عقب و جلو ببرید تا به آن شخصیت مورد نظر برسید . بعد که آن شخصیت را در ذهن ساخته و پرداخته کردم پیش خود می گویم ایفای این شخصیت فلان بازیگر را می خواهد . خانم مرجان از آلمان : با تشکر از سریال بی صدا فریاد کن یک سئوال داشتم اینکه شما چند بچه دارید؟
پاسخ : من یک فرزند دختر دارم که برایم خیلی عزیز است.
مجری : شما همیشه در فیلم و سریالهای خود نقش های خاص را خودتان اجراء می کنید. با توجه به اینکه مخاطبان کاملا با شخصیت واقعی شما آشنا هستند آیا این دلیل خاصی دارد ؟ آیا بازیگر دیگری نیست که آن نقش را بازی کند؟
پاسخ : همیشه بر این اعتقاد بوده ام که یک بازیگر باید هر نقشی را که به او می دهند خوب بازی کند. یک بازیگر باید خود شخصیت خوب داشته باشد چون وجود این شخصیت خوب به بازیگر اجازه بازی می دهد . باید شخصیت خوب داشته باشد نه اینکه آدم خوبی باشد . چون ممکن است یک آدم خوب نتواند از عهده یک نقش منفی بر آید. در بعضی مواقع هم ضرورت پیش می آید که خودم یک نقش را بازی کنم مثلا در سریال تنها ترین سردار به جرات می توانم بگویم هیچ کس حاضر نشد نقش شمر را بازی کند و من مجبور شدم خودم آن نقش را بازی کنم چون همگی معتقد بودند که از عکس العمل مردم درکوچه و بازار واهمه داشتند و می ترسیدند.
به همین خاطر گاهی اوقات ضرورت ایجاب می کرد که بعضی نقشهای خاص را خودم اجرا نمایم به عنوان مثال همین نقش را من به مرحوم مهدی فتحی پیشهاد دادم و ایشان گفتند : می خواهی مردم مرا در کوچه و بازار که دیدند بکشند من هنوز از جانم سیرنشدم که بیایم این نقش را بازی کنم به آقای فتحعلی اویسی هم پیشنهاد دادم و ایشان هم گفتند خیلی وقت است که دیگر نقش منفی بازی نمی کنند.
برچسب عنوان2
مقدار عنوان2
 
برچسب شرح2
مقدار شرح2
HyperLink